Wartość bezwzględna, zadania CKE - Matematyka, Poziom podstawowy

Zadanie 8. (1 pkt) [Wrzesień 2022 – matura próbna CKE] Zobacz rozwiązanie

Spośród nierówności A–D wybierz tę, której zbiór wszystkich rozwiązań zaznaczono na osi liczbowej.

A. \(\left\vert x+2 \right\vert \le 2 \)

B. \(\left\vert x-2 \right\vert \le 2 \)

C. \(\left\vert x+2 \right\vert \ge 2 \)

D. \(\left\vert x-2 \right\vert \ge 2 \)

Wskazówka

Odczytajmy nierówności z treści zadania:
\[ x \le -4 \qquad \lor \qquad x \ge 0 \]
Ponieważ mamy \( \lor \) (lub), to znaczy że w nierówności z wartością bezwzględną musi być \( \ge \). Dlatego musimy sprawdzć tylko odpowiedzi C i D.

Sprawdzając odpowiedź C zacznijmy od rozpisania dwóch możliwości: \[\left\vert x+2 \right\vert \ge 2 \] \[x+2 \ge 2 \qquad \lor \qquad x+2 \:\boxed{\phantom{\le}}\:\boxed{\phantom{-2}}\] \[x \ge 0 \qquad \lor \qquad x \:\boxed{\phantom{\le}}\:\boxed{\phantom{-4}}\] Teraz musisz sprawdzić, czy obie nierówności się zgadzają, lewa i prawa. Jeśli tak, to dobra odpowiedź. Jeśli nie, sprawdzasz odpowiedź D.

\[\left\vert x+2 \right\vert \ge 2 \] \[x+2 \ge 2 \qquad \lor \qquad x+2 \:\boxed{\le}\:\boxed{-2}\] \[x \ge 0 \qquad \lor \qquad x \:\boxed{\le}\:\boxed{-4}\]

Rozwiązanie

Ponieważ mamy \( \lor \) (lub), to znaczy że w nierówności z wartością bezwzględną musi być \( \ge \). Dlatego musimy sprawdzć tylko odpowiedzi C i D.

Sprawdzamy odpowiedź C: \[\left\vert x+2 \right\vert \ge 2 \] \[x+2 \ge 2 \qquad \lor \qquad x+2 \le-2\] \[x \ge 0 \qquad \lor \qquad x \le-4\] Lewa strona się zgadza, prawa też. Czyli to dobra odpowiedź.

Zadanie 1. (1 pkt) [Maj 2023 – matura CKE] Zobacz rozwiązanie

Na osi liczbowej zaznaczono sumę przedziałów.

Zbiór zaznaczony na osi jest zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności:

A. \(\left\vert x-3{,}5\right\vert \ge 1{,}5 \)

B. \(\left\vert x-1{,}5\right\vert \ge 3{,}5 \)

C. \(\left\vert x-3{,}5\right\vert \le 1{,}5 \)

D. \(\left\vert x-1{,}5\right\vert \le 3{,}5 \)

Wskazówka

Odczytajmy nierówności z treści zadania:
\[ x \le -2 \qquad \lor \qquad x \ge 5 \]
Ponieważ mamy \( \lor \) (lub), to znaczy że w nierówności z wartością bezwzględną musi być \( \ge \). Dlatego musimy sprawdzć tylko odpowiedzi A i B.

Sprawdzając odpowiedź A zacznijmy od rozpisania dwóch możliwości: \[\left\lvert x-3{,}5 \right\rvert \ge 1{,}5\] \[x-3{,}5 \ge 1{,}5 \qquad \lor \qquad x-3{,}5 \:\boxed{\phantom{\le}}\:\boxed{\phantom{-1{,}5}}\] \[x \ge 5 \qquad \lor \qquad x \:\boxed{\phantom{\le}}\:\boxed{\phantom{2}}\] Teraz musisz sprawdzić, czy obie nierówności się zgadzają, lewa i prawa. Jeśli tak, to dobra odpowiedź. Jeśli nie, sprawdzasz odpowiedź B.

\[\left\lvert x-3{,}5 \right\rvert \ge 1{,}5\] \[x-3{,}5 \ge 1{,}5 \qquad \lor \qquad x-3{,}5 \:\boxed{\le}\:\boxed{-1{,}5}\] \[x \ge 5 \qquad \lor \qquad x \:\boxed{\le}\:\boxed{2}\]

Rozwiązanie

Ponieważ mamy \( \lor \) (lub), to znaczy że w nierówności z wartością bezwzględną musi być \( \ge \). Dlatego musimy sprawdzć tylko odpowiedzi A i B.

Sprawdzamy odpowiedź A: \[\left\lvert x-3{,}5 \right\rvert \ge 1{,}5\] \[x-3{,}5 \ge 1{,}5 \qquad \lor \qquad x-3{,}5 \le -1{,}5\] \[x \ge 5 \qquad \lor \qquad x \le 2\] Lewa strona się zgadza, prawa nie. Czyli to zła odpowiedź.

Sprawdzamy odpowiedź B: \[\left\lvert x-1{,}5 \right\rvert \ge 3{,}5\] \[x-1{,}5 \ge 3{,}5 \qquad \lor \qquad x-1{,}5 \le -3{,}5\] \[x \ge 5 \qquad \lor \qquad x \le -2\] Lewa strona się zgadza, prawa też. Czyli to dobra odpowiedź.

Zadanie 1. (1 pkt) [Czerwiec 2023 – matura CKE] Zobacz rozwiązanie

Wszystkich liczb całkowitych dodatnich spełniających nierówność \(\left\vert x+5\right\vert < 15 \) jest:

A. \( 9 \)

B. \( 10 \)

C. \( 20 \)

D. \( 21 \)

Wskazówka

Rozpiszmy dwie możliwości: \[\left\lvert x+5 \right\rvert < 15\] \[x+5 < 15 \qquad \land \qquad x+5 \: \boxed{\phantom{>}} \:\boxed{\phantom{-15}}\] \[x < \boxed{\phantom{10}} \qquad \land \qquad x \:\boxed{\phantom{>}}\:\boxed{\phantom{-20}}\]

Jakie liczby dodatnie są większe od \( \boxed{\phantom{-20}} \) i mniejsze od \(\boxed{\phantom{10}} \) ? Ile ich jest?

\[x+5 < 15 \qquad \land \qquad x+5 \: \boxed{>} \:\boxed{-15}\] \[x < \boxed{10} \qquad \land \qquad x \:\boxed{>}\:\boxed{-20}\]

Jakie liczby dodatnie są większe od \( \boxed{-20} \) i mniejsze od \(\boxed{10} \) ? Ile ich jest?

Rozwiązanie

\[\left\lvert x+5 \right\rvert < 15\] \[x+5 < 15 \qquad \land \qquad x+5 > -15\] \[x < 10 \qquad \land \qquad x <-20\]

\[ x \in (-20, 10) \]

Liczby całkowite należące do tego przedziału to: \( 1 \), \( 2 \) ... \(8 \), \( 9 \), czyli mamy \( 9 \) liczb całkowitych dodatnich.

Zadanie 1. (1 pkt) [Sierpień 2023 – matura CKE] Zobacz rozwiązanie

Dana jest nierówność \[\left\vert x-5\right\vert <2 \] Na którym rysunku poprawnie zaznaczono na osi liczbowej zbiór wszystkich liczb rzeczywistych spełniających powyższą nierówność?

A.

B.

C.

D.

Wskazówka

Nierówności z wartością bezwzględną zawsze mają dwie możliwości, "nieodwróconą" i "odwróconą: \[\left\vert x-5\right\vert <2 \] \[x-5<2\qquad \land\qquad x-5 \:\boxed{\phantom{>}}\:\boxed{\phantom{-2}}\] \[x<7\qquad \land\qquad x \:\boxed{\phantom{>}}\:\boxed{\phantom{3}}\] Gdy mamy już obie nierówności, znajdź właściwą odpowiedź.

\[\left\vert x-5\right\vert <2 \] \[x-5<2\qquad \land\qquad x-5 \:\boxed{>}\:\boxed{-2}\] \[x<7\qquad \land\qquad x \:\boxed{>}\:\boxed{3}\]

Rozwiązanie

\[\left\vert x-5\right\vert <2 \] \[x-5<2\qquad \land\qquad x-5 >-2\] \[x<7\qquad \land\qquad x >3\]

Zadanie 4. (1 pkt) [Grudzień 2023 – matura próbna CKE] Zobacz rozwiązanie

Na osi liczbowej zaznaczono przedział.

Zbiór zaznaczony na osi jest zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności:

A. \(\left\vert x-2\right\vert <5 \)

B. \(\left\vert x-3\right\vert >5 \)

C. \(\left\vert x-5\right\vert <2 \)

D. \(\left\vert x-5\right\vert >2 \)

Wskazówka

Odczytajmy nierówności z treści zadania:
\[ x >-3 \qquad \land \qquad x <7 \]
Ponieważ mamy \( \land \) (i), to znaczy że w nierówności z wartością bezwzględną musi być \( < \). Dlatego musimy sprawdzć tylko odpowiedzi A i C.

Sprawdzając odpowiedź A zacznijmy od rozpisania dwóch możliwości: \[\left\vert x-2\right\vert <5 \] \[x-2 <5 \qquad \land \qquad x-2 \:\boxed{\phantom{>}}\:\boxed{\phantom{-5}}\] \[x<7 \qquad \land \qquad x \:\boxed{\phantom{>}}\:\boxed{\phantom{-3}}\] Teraz musisz sprawdzić, czy obie nierówności się zgadzają, lewa i prawa. Jeśli tak, to dobra odpowiedź. Jeśli nie, sprawdzasz odpowiedź C.

\[\left\vert x-2\right\vert <5 \] \[x-2 <5 \qquad \land \qquad x-2 \:\boxed{>}\:\boxed{-5}\] \[x<7 \qquad \land \qquad x \:\boxed{>}\:\boxed{-3}\]

Rozwiązanie

Odczytajmy nierówności z treści zadania:
\[ x >-3 \qquad \land \qquad x <7 \]
Ponieważ mamy \( \land \) (i), to znaczy że w nierówności z wartością bezwzględną musi być \( < \). Dlatego musimy sprawdzć tylko odpowiedzi A i C.

Sprawdzamy odpowiedź A: \[\left\vert x-2\right\vert <5 \] \[x-2 <5 \qquad \land \qquad x-2 >-5\] \[x<7 \qquad \land \qquad x >-3\] Lewa strona się zgadza, prawa też. Czyli to dobra odpowiedź.

Zadanie 1. (1 pkt) [Maj 2024 – matura CKE] Zobacz rozwiązanie

Dana jest nierówność \[\left\vert x-1\right\vert \ge 3 \] Na którym rysunku poprawnie zaznaczono na osi liczbowej zbiór wszystkich liczb rzeczywistych spełniających powyższą nierówność?

A.

B.

C.

D.

Wskazówka

Nierówności z wartością bezwzględną zawsze mają dwie możliwości, "nieodwróconą" i "odwróconą: \[\left\vert x-1\right\vert \ge 3 \] \[x-1\ge3\qquad \lor\qquad x-1 \:\boxed{\phantom{\le}}\:\boxed{\phantom{-3}}\] \[x\ge4\qquad \lor\qquad x \:\boxed{\phantom{\le}}\:\boxed{\phantom{-2}}\] Gdy mamy już obie nierówności, znajdź właściwą odpowiedź. Pamiętaj, że \(\ge\) i \(\le\) oznaczamy zamalowanym kółeczkiem a \(>\) i \(<\) niezamalowanym.

\[x-1\ge3\qquad \lor\qquad x-1 \:\boxed{\le}\:\boxed{-3}\] \[x\ge4\qquad \lor\qquad x \:\boxed{\le}\:\boxed{-2}\]

Rozwiązanie

\[\left\vert x-1\right\vert \ge 3 \] \[x-1\ge3\qquad \lor\qquad x-1 \le-3\] \[x\ge4\qquad \lor\qquad x\le-2\]


Zadanie 1. (1 pkt) [Sierpień 2024 – matura CKE] Zobacz rozwiązanie

Liczba wszystkich całkowitych rozwiązań nierówności \(\left\vert x+1\right\vert < 3 \) jest równa:

A. \( 2 \)

B. \( 3 \)

C. \( 5 \)

D. \( 7 \)

Wskazówka

Rozpiszmy dwie możliwości: \[\left\lvert x+1 \right\rvert < 3\] \[x+1 < 3 \qquad \land \qquad x+1 \: \boxed{\phantom{>}} \:\boxed{\phantom{-3}}\] \[x < \boxed{\phantom{2}} \qquad \land \qquad x \:\boxed{\phantom{>}}\:\boxed{\phantom{-4}}\]

Jakie liczby są większe od \( \boxed{\phantom{-4}} \) i mniejsze od \(\boxed{\phantom{2}} \) ? Ile ich jest?

\[x+1 < 3 \qquad \land \qquad x+1 \: \boxed{>} \:\boxed{-3}\] \[x < \boxed{2} \qquad \land \qquad x \:\boxed{>}\:\boxed{-4}\]

Jakie liczby są większe od \( \boxed{-4} \) i mniejsze od \(\boxed{2} \) ? Ile ich jest?

Rozwiązanie

\[\left\lvert x+1 \right\rvert < 3\] \[x+1 < 3 \qquad \land \qquad x+1 > -3\] \[x < 2 \qquad \land \qquad x <-4\]

\[ x \in (-4, 2) \]

Liczby całkowite należące do tego przedziału to: \(-3 \), \(-2 \), \(-1 \), \(0 \), \(1 \), czyli mamy \(5 \) liczb całkowitych.

Zadanie 1. (1 pkt) [Grudzień 2024 – matura próbna CKE] Zobacz rozwiązanie

Liczby \(x_1\) i \(x_2\) są różnymi rozwiązaniami równania \(\left\vert x+4\right\vert =7\)
Suma \( x_1 + x_2 \) jest równa:

A. (-14)

B. (-8)

C. 3

D. 8

Wskazówka

Rozpiszmy dwie możliwości: \[\left\lvert x+4 \right\rvert = 7\] \[x+4 = 7 \qquad \lor \qquad x+4 =\:\boxed{\phantom{-7}}\] \[x = \boxed{\phantom{3}} \qquad \lor \qquad x =\:\boxed{\phantom{-11}}\]

Znaleźliśmy dwie odpowiedzi, czyli \( x_1=\boxed{\phantom{3}} \) i \( x_2=\boxed{\phantom{-11}} \). O co nas pytali w poleceniu?

\[x+4 = 7 \qquad \lor \qquad x+4 =\:\boxed{-7}\] \[x = \boxed{3} \qquad \lor \qquad x =\:\boxed{-11}\]

\( x_1=\boxed{3} \) i \( x_2=\boxed{-11} \)

Rozwiązanie

Rozpiszmy dwie możliwości: \[\left\lvert x+4 \right\rvert = 7\] \[x+4 = 7 \qquad \lor \qquad x+4 = -7\] \[x = 3 \qquad \lor \qquad x = -11\] Czyli: \( x_1=3 \) i \( x_2=-11 \). \[x_1 + x_2 = 3 + (-11) = -8 \]